Smaller Default Larger

Profile zużycia energii

PROFILE ZUŻYCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ W GOSPODARSTWACH ROLNYCH O ZRÓŻNICOWANYM PROFILU DZIAŁALNOŚCI

 

 

System monitoringu został zainstalowany w 10 gospodarstwach wybranych w wyniku przeprowadzenia wielokryterialnej analizy w fazie badawczej projektu. Zapewnił on pozyskanie szczegółowej informacji o rzeczywistej wielkości oraz charakterystyce zużycia energii przez poszczególne odbiorniki/urządzenia w gospodarstwie. Na podstawie uzyskanych wyników opracowano profile zużycia energii elektrycznej dla każdego gospodarstwa w podziale w zależności od profil działalności gospodarstwa:

  1. Hodowla bydła, połączona z uprawą zbóż
  2. Hodowla bydła oraz agroturystyka
  3. Hodowla trzody chlewnej połączona z uprawą zbóż
  4. Produkcja owocowo-warzywna połączona z uprawą zbóż
  5. Sadownictwo
  6. Produkcja ekologiczna mąki oraz agroturystyka
  7. Uprawa zbóż i suszarnictwo

 

Syntetyczne wyniki zużycia energii w gospodarstwach rolnych

Prawidłowe opomiarowanie oraz rejestrowanie zużycia czynników energetycznych jest jednym z podstawowych działań mających na celu oszczędność energii.

Poszczególne grupy odbiorników energii, którymi mogą być zarówno pojedyncze urządzenia (np. śrutownik, mieszalnik pasz, suszarnia) jak i grupy urządzeń pracujące w jednym miejscu (np. obora, chlewnia, dom), charakteryzują się zróżnicowaną intensywnością zużycia energii elektrycznej. Również w tym przypadku poziom zużycia energii jest powiązany ze skalą prowadzonej działalności produkcyjnej. W przypadku profili dotyczących energii elektrycznej można zaobserwować zmienność w zużyciu energii elektrycznej wynikającą z rytmu biologicznego zachodzącego w gospodarstwie (np. dojenie bydła mlecznego w porach porannej i popołudniowej lub zwiększona aktywność domowników w godzinach porannych i wieczornych). Druga zmienność wynika z dostosowania rytmu pracy danego urządzenia do struktury taryf energii elektrycznej (np. śrutownik włączany jest podczas taryfy tańszej, tj. w godzinach południowych). Chłodnie oraz suszarnie najintensywniej działały we wrześniu i październiku, ponieważ w tych miesiącach przechowywano owoce (działalność sadownicza) lub wysuszono płody rolne po żniwach. Zmienność sezonowa w tym przypadku wynika z natury procesu produkcyjnego. Dużą zmiennością wyróżniły się pompy wodne do podlewania upraw (gospodarstwo rolne zajmujące się produkcją truskawek). W przypadku produkcji zwierzęcej również występuje sezonowa zmienność (zróżnicowane zapotrzebowanie na energię podczas rocznej rotacji i wymiany stada w oborze), lecz zazwyczaj produkcja zwierzęca charakteryzuje się mniejszą sezonową zmiennością.

Rolnicy w zależności od profilu gospodarstwa,  na cele produkcyjne przeznaczają
od ponad 60% do prawie 90% całej zużytej energii elektrycznej.

 

 

 

 

 

Newsletter

captcha

Kontakt

Instytut Energetyki Odnawialnej
ul. Mokotowska 4/6
00-641 Warszawa

Telefon:
+48 22 825 46 52
+48 22 875 86 78

Fax:
+48 22 875 86 78

E-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka plików cookies